نکته جالب درباره زنبور
۱- اگر گرده افشانی توسط زنبور انجام شود، بیشتر گلها بارور می شوند.
۲ – علت اصلی رطوبت داخل کندو در زمستان، مصرف عسل است.
۳ – مصرف یک کیلو گرم عسل ،یک لیتر آب تولید می کند .
۴ – بعد از عسل ، موم مهم ترین فرآورده ی زنبور عسل به شمار می آید .
۵ – مهم ترین غذایی که زنبور برای رشد به آن نیاز دارد گرده است .
۶ – قطر دانه های گرده حدود ۵/۲ تا ۳۵۰ میکرون است .
۷ – مقدار مصرف گرده ی یک کلونی در سال ، حدود ۲۵ تا ۳۵ کیلوگرم است .
۸ – به طورمعمول زنبورهایی که به جمع آوری گرده مشغول هستند گاهی شهد نیز جمع آوری می کنند ؛ ولی عکس این حالت دیده نمی شود .
۹- ذخیره کردن گرده ی گل فقط درحجره های کارگر صورت می گیرد؛ ولی در مورد عسل این طور نیست .
۱۰- در سبد گرده ممکن است چند نوع گرده مشاهده شود؛ ولی در عسل دان فقط یک نوع عسل است .
۱۱- گران ترین عسل جهان عسلی است که در سواحل دریای سیاه ترکیه تولید می شود و هر کیلو حدود ۲۵۰ دلار به فروش می رسد .
۱۲- ﮊله ی رویال موجود در حجره های کارگر مرغوبیت کمتری نسبت به ﮊله ی رویال حجره های ملکه دارد .
۱۳- عسل تنها ماده غذایی است که در ارزیابی کیفی و استانداردهای آن ، آزمایش میکروبی وجود ندارد .
۱۴ – قاره ی آفریقا رکورد دار تولید موم در جهان است .
۱۵- کانـادا بـا تولید میانگین ۵۵ کیلو عسـل به ازای هـر کنـدو در سـال ، در این زمینه رکورد داراست .
۱۶- میانگین تولید عسل به ازای هر کندو در ایران ۱۰ کیلو است و در جهان ۸ کیلو می باشد .
۱۷- ایران از نظر تولید عسل در مقام یازدهم و از نظر تعداد کندو در مقام نهم جهانی قرار دارد .
۱۸- زنبور، نوزادان را در دمای ۵/۳۳ درجه ی سانتی گراد در داخل کندو پرورش می دهد .
۱۹ – ازحرارت ۳۴-۳۹ درجه ی سانتی گراد جهت سرد کردن کندو اقدام می شودو در زمان تهویه ی کندو، آب زیادی توسط کارگران به داخل کندو وارد می شود .
۲۰ – بهترین دما برای فعالیت زنبور، دمای بین ۱۶-۳۲ درجه ی سانتی گراد است .
۲۱ – فعالیت زنبور در دمای ۱۰ درجه ی سانتی گراد شروع می شود .
۲۲ – زنبور در حرارت کمتراز ۸ درجه فعالیتی از خود نشان نمی دهد .
۲۳ – قدرت درک تغییر درجه حرارت در زنبور۱۰ برابر انسان است .(این قدرت در انسان ۲ درجه سانتیگراد است .)
۲۴ – آنتن در زنبور کارگر عمدتاً به منظور یافتن گل و در ملکه برای درک وضع تخم ریزی مورد استفاده قرار می گیرد .
۲۵ – زنبور عسل ۱۶ زوج کروموزوم دارد .
۲۶ – در نهمین روز پس از تخم ریزی ،پنجمین و آخرین پوست اندازی دوران لاروی صورت می گیرد . در این مرحله سینه و شکم به طور کامل نمایان است.
۲۷- لارو زنبور عسل در غذای خود غوطه ور است؛ بنابر این تا پایان دوره ی لاروی که انتهای روده به مخرج وصل می شود مدفوع نمی کند.
۲۸- میزان تخم ریزی ملکه در روز، حداکثر حدود ۳۰۰۰ تخم است، که این میزان هم وزن خود ملکه است و علت آن تغذیه ی منحصربه فرد ملکه است. این موضوع در جهان جانوران یک رکورد محسوب می شود.
۲۹ – تخم درون حجره ی ملکه با تخم درون حجره های کارگر فرقی ندارد.
۳۰ – ملکه در هفتمین روز خروج از حجره برای جفت گیری آماده می شود.
۳۱ – مدت زمان جفت گیری حدود ۱۰ تا ۳۰ دقیقه است.
۳۲ – تخم ریزی ملکه ۲ یا ۳ روز بعد از جفت گیری شروع می شود و حداکثر این زمان یازده روز است.
۳۳ – جفت گیری ملکه فقط برای یک بار در طول عمر صورت می گیرد و اسپرم دریافتی تا حدود ۶ سال در کیسه ی اسپرم ملکه به صورت سالم و نیمه فعال باقی می ماند . این موضوع یکی از شگفتی های زندگی زنبور عسل و از موارد استثنایی حیات جانوران است.
۳۴- در زنبور عسل، متابولیسم دوران لاروی به گونه ای است که دفع مدفوع وجود ندارد.
۳۵ – دو ملکه ی خواهر نمی توانند با هم، همزیستی کنند؛ ولی ملکه های مادر و دختر برای مدتی می توانند.
۳۶ – فرق لارو ملکه و لارو کارگر در مصرف ﮊله ی رویال و تغذیه ی آنهاست.
۳۷ – کندو باید حداقل ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر از زمین فاصله داشته باشد تا اولاً رطوبت را از زمین نگیرد و ثانیاً با آمدن برف، دریچه ی پرواز بسته نشود. برای جلوگیری از ورود آب باران به داخل کندو، کندو باید کمی به سمت جلو مایل باشد.
۳۸ – در موقع قرار دادن بچه کندو به داخل کندو، درصورت امکان حداقل یک قاب لارو، درون کندو قرار دهید.
۳۹ – ارتفاع دریچه ی پرواز ۷ میلی متر است.
۴۰ – زنبور نر فاقد نیش، سبد گرده، غدد مولد موم و خرطوم کامل است. جثه ی زنبور نر نسبت به زنبورهای کارگر، بزرگتر است.
۴۱- پرواز آشنایی با محیط از سن یک هفتگی پس از خارج شدن از حجره شروع می شود.
۴۲- حـجره هـای شـان ها بر حسب اندازه به دو گروه کارگری و نـر تقسیم می شود . ملکه بـا اندازه گیری اختلاف ۵/۱ میلی متری بین آنها انتخاب می کند که تخم نر بگذارد یا کارگر .
۴۳ – زنبور ملکه، شکمی بلند وکشیده دارد . بال های آن نسبت به شکم کوتاه است و فاقد غدد مولد موم وسبد گرده می باشد .
۴۴ – زنبور در شب پرواز نمی کند و مانند مورچه حرکت می کند .
۴۵ – زنبور عسل برای نیش زدن نیاز دارد شکم خود را ۹۰ درجه بچرخاند . بنابراین زنبورهای بچه کندو و زنبور برگشتی از مزرعه بدلیل پر بودن شکم این امکان را ندارند .
۴۶ – در انتخاب محل کندوی جدید (بچه کندو) نوعی سیستم رای گیری در کلونی حاکم است ؛ بدین معنی که محل هایی که بیشترین رقص در مورد آنها صورت می گیرد، انتخاب می شوند .
۴۷ – ملکه هیچ موقع از نیش خود به جز در مقابله با رقبا استفاده نمی کند ؛ زیرا هم شکم او پر است و هم نیاز نیست در جایی که کارگران هستند از نیش خود استفاده کند . بعلاوه کلونی با وجود ملکه برپاست ودر صورت اضطرار، اگر از نیش خود استفاده کند ، به دلیل نداشتن خارهای وارونه روی نیش نخواهد مرد .
۴۸ – ملکه تنها عضوی از کلونی است که در کندو دفع مدفوع دارد. این مدفوع بلافاصله توسط پرستاران به خارج کندو منتقل می شود . این موضوع رابطه ی تنگاتنگی با امنیت کلونی دارد. زنبور نر و کارگر مدفوع خود را خارج از کندو دفع می کنند. این دو زنبور حتی قادرند در زمستان یا در شرایط بد اقلیمی، مدفوع خود را تا ۶ ماه نگه دارند .
۴۹ – در زمان تکثیر کلونی، علایم و نشانه های مسیر برگشتی به کندوی مادر، درعرض چند دقیقه از حافظه ی زنبورهای همراه بچه کندو پاک شده، علایم مکان جدید جایگزین می گردد.
۵۰ – دو مشکل بزرگ صنعت زنبورداری در سطح جهان، یکی بچه کندو و دیگری زمستان گذرانی در مناطقی غیر از استوا ست .